Unknown 1

NORA MONSECOUR + SAÏD BOUMAZOUGHE

  • Saturday 12/10 17:30-18:30
  • Locatie
    Studio
  • Soort evenement
    Festivalbabbels

Nora 'GIRL' Monsecour moest vechten tegen pesterijen, vernederingen, depressies, anorexia, zelfmoordgedachten, medische complicaties en andere obstakels om haar droom waar te maken. Na haar geslachtsoperatie verliet ze het ziekenhuis in een rolstoel. Niemand geloofde dat ze haar doel, professioneel danseres worden, nog zou halen. Alleen zijzelf. Nora Monsecour maakte haar droom waar. Ze danst vandaag bij een professioneel dansgezelschap in Duitsland. Haar levensverhaal vormde de inspiratiebron voor de internationaal gelauwerde film GIRL. Sinds augustus 2019 ligt ook haar boek, De Weg Naar Mezelf, in de winkel.

De Antwerpse acteur (Patser, Malcolm X, Drarrie in de Nacht, Reizen Jihad) en rapper (SLM, NoMoBS) Saïd Boumazoughe lijkt zich in een heel andere leefwereld te bevinden. Maar ook hij legde een lange weg af, van straatpoëet tot blockbustervedette en rapidool. Die 2,5 miljoen youtube-views van Ewa Ja zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. In werkelijkheid was de kracht van het woord altijd al zijn ding, en timmerde hij al veel langer aan zijn weg. Als jonge gast stampte Saïd op het Kiel - samen met 3 vrienden - een hiphopcollectief uit de grond: NoMoBS. Hun naam leest als een kritiek op inhoudsloze hiphopteksten. NoMoBS wou het duidelijk anders doen, en rapte over de buurt waarin de jonge drarries opgroeiden en leven (check ook de sterke soundtrack die ze maakten bij de prachtige docu De Pleintjes). En die authenticiteit werkt. Saïd is ‘echt': hij kent de wereld waarover hij rapt, het is geen masker of showtje dat hij opvoert. Jarenlang was hij als opbouwwerker actief in Antwerpen, waar hij werkte met jonge gasten struggelend met problemen op school, thuis, elders … Hij bouwde er een vertrouwensband op met jongeren waarover vele mensen altijd de mond vol hebben, maar nooit zelf mee in gesprek gaan. En toch voelt hij dat hij vandaag - als rapper en acteur eindelijk opgepikt door de mainstream media - meer verschil maakt, dat hij meer betekent voor jongeren  die naar erkenning en perspectief snakken dan als jeugdwerker.

 

Een Festivalbabbel over je eigen weg maken. Over kansen krijgen en die dankbaar grijpen. Over de kracht die familie en geliefden kunnen geven. Over kleine helden met grootse daden. Over het thuisgevoel. Over het gevoel te hebben tussen de plooien van de wereld te vallen.  Over dromen najagen en waarmaken. Over de zorg voor jezelf en anderen. Over een masker dragen en hoe bevrijdend het kan zijn om dat af te nemen. Radiopresentatrice Annelies Moons leidt het gesprek in goede banen.