Rachida En Joke

Rachida Lamrabet + Joke van Leeuwen

  • zaterdag 07/10 18:00-19:30
  • Locatie
    Studio
  • Soort evenement
    Festivalbabbels

Joke van Leeuwen is van vele markten thuis. Ze is auteur van talloze kinderboeken, ze is illustrator, dichter, cabaretière en schreef ook verscheidene boeken voor volwassenen (al vinden we dat de kinderboeken zeker even geschikt zijn voor volwassenen). Ze won ontelbare prijzen voor haar werk. Woord loopt bij Joke over in beeld en weer terug. Haar werk leest vaak als een ode aan de kinderlijke verwondering, een puur en eerlijk verbazen over de wereld rondom ons: "Verwondering begint met een soort kijken dat niet ondergestoft is geraakt". Joke van Leeuwen is ook voorzitster van PEN Vlaanderen, een auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting en die zich inzet voor vervolgde auteurs. 


Rachida Lamrabet is al even veelzijdig als Joke van Leeuwen. Ze is juriste maar evenzeer kunstenares. Ze schreef verschillende boeken, theaterteksten en maakte recent ook de kortfilm Deburkanisation. Met de kortfilm laat ze ons op intrigerende wijze nadenken over begrippen als vrijheid en privacy en of voor iedereen wel dezelfde regels gelden. Na het verschijnen van deze kortfilm ontstond er een luide polemiek die leidde tot haar ontslag als juriste bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Kort daarop vroeg Joke van Leeuwen of Rachida bestuurslid wilde worden van PEN Vlaanderen. 

Een mooie combinatie, deze twee sterke vrouwen die altijd integer blijven en trouw aan zichzelf. Beiden opgegroeid tussen twee culturen. We zetten Rachida en Joke graag bij elkaar in de sofa voor een festivalbabbel over vrijheid en privacy en wat deze begrippen betekenen in onze samenleving. Over maatschappelijke controle. Over eigenzinnige en niet-evidente keuzes maar eerlijk blijven tegenover jezelf. Een festivalbabbel ook over kunst en over hoe kunst onze blik kan verruimen en onze kinderlijke verwondering opnieuw kan prikkelen. 

Acteur en theatermaker Joris Hessels leidt deze babbel in goede banen. Luisteren, daar is hij een krak in. Dat ontdekten we al door het mooie Canvasprogramma Radio Gaga, waarin hij samen met Dominique Van Malder met een mobiele radiostudio rondrijdt en een platform geeft aan de kwetsbare zielen van onze samenleving. Maar ook met zijn acteerprestaties weet hij steeds gevoelige snaren te raken. De juiste persoon om de gasten op hun gemak te stellen en de mooiste verhalen los te maken.


© foto Rachida: Gulcan Kahraman