Unknown

YASSINE ATARI + MARTIN HEYLEN

  • Saturday 12/10 19:00-20:00
  • Locatie
    Studio
  • Soort evenement
    Festivalbabbels

Yassine Atari is één van de jonge veulens uit de Vranckx-stal. Aanvankelijk werd hij uitgestuurd als één van De Nomaden, ondertussen werkt hij als volwaardige reportagemaker voor tv en youtube. Van Nieuw-Gent tot Lesbos, van Rome tot Sulawesi. Telkens gaat hij de dialoog aan, met mensen waarover vaak gepraat wordt, maar zelden waarmee. Zo probeert hij als journalist nuance te scheppen in zwart-wit verhalen of de gelaagdheid te tonen die schuilt onder die labels die we al te gemakkelijk aan anderen toeschrijven: marginalen, vluchtelingen, fascisten, hulpelozen. Waar anderen afgeschrikt worden door de complexiteit van een conflict, is Yassine net getriggerd om erin te duiken, bij te leren, te begrijpen, knopen te ontwarren en nuance te ontwaren. De keuze om het verschil te maken als (foto)journalist, nam hij heel bewust. Als pas afgestudeerd jonkie, trok hij als gedreven hulpverlener naar een vluchtelingenkamp aan de grens van Libanon en Syrië. Terug thuis daagde het hem dat hij als reportagemaker meer betekenis kon hebben, meer zichtbaarheid kon geven aan een onderbelichte en complexe realiteit. "Door een klein gesprek en een beetje aandacht maak je al heel wat verschil," meent hij. 

Als er nu iemand is, die dàt in al zijn jaren als tv-maker en journalist kenmerkt, is het Martin Heylen wel. Terug naar eigen land, Heylen en de Herkomst, God en Klein Pierke, Terug naar Siberië, Zelfde deur 20 jaar later … stuk voor stuk pareltjes die de voorbije jaren op ons tv-scherm passeerden. Zelden zagen we een tv-maker of journalist die zo oprecht geïnteresseerd is in de gedachten, dromen, interne strubbelingen, verhalen … van zijn praatgasten als Martin Heylen. Een Kuifje met sappig Meetjeslands accent, in ruitjeshemd, met brede glimlach en open blik. Vaak verwonderd door de antwoorden die hij krijgt, maar nooit oordelend wanneer iets hem nieuw, vreemd, onverwacht … overkomt. Kritisch, maar nooit cynisch. En een feilloze timing. Niet alleen stelt hij zijn vragen, op het juiste moment, hij beheerst ook de kunst om te zwijgen en stiltes toe te laten op het juiste moment. Martin is al enkele jaren de warmhartige gastheer van de sofababbels op Festival van de Gelijkheid in Gent, op uitnodiging van Ish neemt hij graag eens plaats aan de andere kant van de sofa. 

Een Festivalbabbel met twee nomaden, reizigers met een missie, journalisten met een open geest. Een gesprek over voorbij de labels een dialoog aangaan. Over de nuance opzoeken. Over niet bang zijn van wat je niet kent. Over oprechte nieuwsgierigheid als levenshouding. Over de kracht van (sociale) media, om zichtbaar te maken wat onzichtbaar blijft. Over wat mensen verbindt, van Vilvoorde tot Vladivostok. Radiopresentatrice Annelies Moons leidt het gesprek in goede banen.